ZAPIEKANKA WARZYWNA Z OWCZYM SEREM

Składniki:

 

3marchewki (450 g)

800 g. ziemniaków

3 fenkuły (kopry włoskie)700 g.

1/2 pęczka cebulki ze szczypiorem

1 żółta papryka

250 ml. mleka

250 ml. śmietany

5 jajek

1 ząbek czosnku

sól

pieprz czarny mielony

gałka muszkatołowa mielona

250 g. owczego sera

 

Wykonanie:

 

 

 Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Oczyścić fenkuły, cebulki ze szczypiorem i paprykę. Marchew, ziemniaki i fenkuły pokroić na cienkie plasterki, a paprykę i cebulki w   paski. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Mleko dokładnie wymieszać ze śmietaną i jajkami. Czosnek obrać, posiekać, dodać do sosu jajecznego, pikantnie doprawić solą oraz pieprzem  gałką muszkatołową .Ser owczy pokruszyć. Naczynie żaroodporne natłuścić.Ułożyć w nim na przemian warzywa, polewając masą jajeczną i posypując serem. Wierzch posypać serem. Warzywa włożyć do piekarnika, piec około 60 minut. Podać jako samodzielne danie lub dodatek do steków.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *