Składniki:
3marchewki (450 g)
800 g. ziemniaków
3 fenkuły (kopry włoskie)700 g.
1/2 pęczka cebulki ze szczypiorem
1 żółta papryka
250 ml. mleka
250 ml. śmietany
5 jajek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa mielona
250 g. owczego sera
Wykonanie:
Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Oczyścić fenkuły, cebulki ze szczypiorem i paprykę. Marchew, ziemniaki i fenkuły pokroić na cienkie plasterki, a paprykę i cebulki w paski. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Mleko dokładnie wymieszać ze śmietaną i jajkami. Czosnek obrać, posiekać, dodać do sosu jajecznego, pikantnie doprawić solą oraz pieprzem gałką muszkatołową .Ser owczy pokruszyć. Naczynie żaroodporne natłuścić.Ułożyć w nim na przemian warzywa, polewając masą jajeczną i posypując serem. Wierzch posypać serem. Warzywa włożyć do piekarnika, piec około 60 minut. Podać jako samodzielne danie lub dodatek do steków.