Składniki:
500 g mięsa mielonego
6 średniej wielkości ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 duża lub 2 mniejsze marchewki
200 ml kwaśnej śmietany 18%
15-20 dkg startego żółtego sera
sól
pieprz do smaku1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i gotować przez około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i odstawić, aby nieco przestygły. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na 1-2 łyżkach oliwy. Dodać mielone mięso oraz pokrojoną w kosteczkę marchewką, doprawić papryką, solą i pieprzem i usmażyć. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Na dnie ułożyć masę mięsną. Przykryć warstwą pokrojonych w plasterki ziemniaków. Śmietanę wymieszać z serem, lekko doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos wyłożyć na ziemniaki. Potrawę zapiekać przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni.