ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

 

1 kg. obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków

 2-3 szklanki startego sera ementalera

 2-3 jajka

1 szklanka 30%. śmietany

 sól

 pieprz

1/2ł łyżeczki tymianku

1/4 łyżeczki cząbru albo lubczyku

 papryka do posypania

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki ułożyć w głębokim żaroodpornym naczyniu, posypać każdą warstwę solą, pieprzem, ziołami i serem. Jajka rozkłócić ze śmietaną, polać ziemniaki, gotować bez przykrycia 10?12 minut raz obracając naczynie. Zmniejszyć moc (50%), przykryć naczynie i gotować 25-30 minut, obracając naczynie 2-3 razy. Wyjąć,  zapiekankę pozostawić pod przykryciem 2-3 minuty. Podawać do potraw  mięsnych, z drobiu lub ryby. Posypana papryką zapiekanka podana z surówką może stanowić główne danie.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *