Składniki:
1 kg. obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków
2-3 szklanki startego sera ementalera
2-3 jajka
1 szklanka 30%. śmietany
sól
pieprz
1/2ł łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki cząbru albo lubczyku
papryka do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki ułożyć w głębokim żaroodpornym naczyniu, posypać każdą warstwę solą, pieprzem, ziołami i serem. Jajka rozkłócić ze śmietaną, polać ziemniaki, gotować bez przykrycia 10?12 minut raz obracając naczynie. Zmniejszyć moc (50%), przykryć naczynie i gotować 25-30 minut, obracając naczynie 2-3 razy. Wyjąć, zapiekankę pozostawić pod przykryciem 2-3 minuty. Podawać do potraw mięsnych, z drobiu lub ryby. Posypana papryką zapiekanka podana z surówką może stanowić główne danie.