Składniki:
ziemniaki
kiełbasa
cebula
śmietana
koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie
papryka ostra
przyprawa do ziemniaków
czosnek
ser żółty
sól
pieprz
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki, ostudzić i pokroić w talarki. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z cebulą pokrojoną w pióra.
Sos:
Dodać małe opakowanie śmietany, koncentrat, zioła prowansalskie, papryka ostra, 3 łyżki wody. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem do smaku.
Układać w naczyniu żaroodpornym:
Ziemniaki obsypane odrobiną przyprawy do ziemniaków
podsmażona kiełbaska wymieszana z sosem
ziemniaki obsypane odrobiną przyprawy do ziemniaków
podsmażona kiełbaska wymieszana z sosem itd. na koniec zetrzeć ser żółty posypać na górze. Piec w 180 C. około 35 minut.