Składniki:
1 duża bułka do knyszy,
4 łyżki oliwy z oliwek
250 g. gotowanej szynki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g. czarnych oliwek
300 g. twarożku ziołowego
2 jajka
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Wykonanie:
Bułkę do knyszy przekroić poziomo na pół. Połówki bułki skropić oliwą. Szynkę pokroić w paski. Tuńczyka podzielić widelcem na małe kawałki. górek umyć, osuszyć i zetrzeć ze skórką w cienkie plasterki. Z oliwek usunąć pestki, następnie pokroić. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Szynkę, tuńczyka, ogórek i oliwki rozłożyć na połówkach bułki. Twarożek dokładnie wymieszać z jajkami i wyłożyć na bułki. Bułki przełożyć na blachę i zapiekać 10-15 minut. Zapiekanki pokroić na kawałki, posypać pokrojonym szczypiorkiem i ułożyć na półmisku.