ŻEBERKA Z PORAMI PO ZBÓJNICKU

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

1 kg porów (tylko białe części)

1 szklanka jasnego piwa

1szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)

2 łyżki smalcu

 mielony pieprz

 sól

suszony majeranek

ziarenka kolorowego pieprzu do dekoracji

Wykonanie:

Żeberka umyj, potnij na porcje, tak aby w każdej znajdowała się kostka. Następnie żeberka oprósz solą i pieprzem. Posyp lekko majerankiem. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Pory oczyść, natnij wzdłuż, dobrze umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w dosyć grube plasterki. W dużym garnku mocno rozgrzej smalec. Włóż porcje żeberek i ładnie zrumień ze wszystkich stron, często obracając. Do mięsa dołóż pokrojone pory. Zalej wszystko piwem i bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz  płomień i duś  pod przykryciem do czasu, aż mięso zrobi się miękkie (około 30 minut). Danie przypraw solą oraz pieprzem. Ziarenka pieprzu kolorowego utłucz. Posyp nimi żeberka tuż przed podaniem.

(Odwiedzone 7 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *