Składniki :
200 g. pora,
200 g .gotowanej szynki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka majonezu
sól
biały pieprz
800 g. małych ziemniaków
2 duże cebule
4 łyżki oliwy
1/2 pęczka szałwii
opłukane liście sałaty
4 pomidory pokrojone w ćwiartki
wykonanie:
Por oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić w krążki. Szynkę pokroić w kostkę. Olej wymieszać z octem i majonezem, sos doprawić solą i pieprzem. Por wymieszać z szynką i sosem. Ziemniaki wyszorować szczoteczką lub cienko obrać i umyć. Cebule oczyścić i pokroić w kostkę. i cebulę smażyć na rozgrzanej oliwie około 5 minut. Szałwię opłukać i osuszyć, listki oderwać o gałązek, kilka odłożyć, resztę dodać do ziemniaków .Ziemniaki smażyć jeszcze 15 minut, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę szynkową, ziemniaki i pomidory wyłożyć na liście sałaty, a danie ozdobić szałwią.