Składniki:
1 kg. ziemniaków
1 łyżeczka masła
300 g. kwaśnej śmietany
sól
pieprz
oregano
400 g. startego edamera
40 g. słonecznika
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Piekarnik rozgrzać do 200C. Naczynie żaroodporne natłuścić. Dno naczynia wyłożyć ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie. Na ziemniaki wyłożyć 100 g. śmietany, doprawić solą, pieprzem i oregano, posypać 100 g. sera. Wyłożyć kolejne warstwy, zakończyćwarstwą sera, posypać oregano. Ziemniaki piec około 30 minut, aż będą chrupiące, posypać ziarnami słonecznika. Zapiekankę podawać jako danie główne, Np. z sałatą, lub jako dodatek do mięsa.
(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)