ZIEMNIAKI ZAPIEKANE ZE SŁONECZNIKIEM

Składniki:

1 kg. ziemniaków

1 łyżeczka masła

300 g. kwaśnej śmietany

sól

pieprz

oregano

400 g. startego edamera

40 g. słonecznika

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Piekarnik rozgrzać do 200C. Naczynie żaroodporne natłuścić. Dno naczynia wyłożyć ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie. Na ziemniaki wyłożyć 100 g.  śmietany, doprawić solą, pieprzem i oregano, posypać 100 g. sera.  Wyłożyć kolejne warstwy, zakończyćwarstwą sera, posypać oregano. Ziemniaki piec około 30 minut, aż będą chrupiące, posypać ziarnami słonecznika. Zapiekankę podawać jako danie główne, Np. z sałatą, lub jako dodatek do mięsa.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *