Składniki:
6 filetów śledziowych
4 ogórki konserwowe lub kiszone
3 duże jabłka
1 duży por
2 małe cebulki
1/2 słoika majonezu
1łyżeczka musztardy
sól
biały pieprz
2 jajka na twardo
kilka marynowanych grzybków do dekoracji
Wykonanie:
Filety śledziowe pokroić w grubą kostkę (jeżeli są solone, najpierw namoczyć je w wodzie, potem jeszcze w mleku). Obrać cebule i posiekać, pokroić drobno ogórki oraz jabłka. Dokładnie umyty por pokroić w cienkie krążki. W salaterce wymieszać przygotowane składniki sałatki. Jajka obrać.
Przygotować sos:
majonez połączyć z musztardą, doprawić solą oraz pieprzem. Sosem zalać sałatkę. Wierzch posypać posiekanymi jajkami. Udekorować marynowanymi grzybkami.