Składniki:
1 kg wołowiny
6 łyżek oliwy
1 szklanka czerwonego wina
mąka
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Nadzienie:
szynka wędzona w plastrach
czosnek
ogórek kiszony
cebula
musztarda
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm, przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Solimy, pieprzymy i smarujemy z jednej strony musztardą. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplastry. Ogórki kroimy w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa układamy na warstwie musztardy po plastrze szynki, kawałku ogórka, obranym ząbku czosnku i kilka piórek cebuli. Następnie zwijamy mięso ciasno w rulon i spinamy wykałaczką lub obwiązujemy białą bawełnianą nitką. Rolady obtaczamy w mące, obrumieniamy na rozgrzanej oliwie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką czerwonego wina, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C. polewając kilkakrotnie zrazy wytworzonym sosem. Przed podaniem odwijamy nici z rolad
lub wykałaczki, a zagęszczony mąką sos podajemy w sosjerce.