ZRAZY Z MORTADELĄ

Składniki:

 

40 dag polędwicy wołowej lub schabu

15dag mortadeli

2 łyżki chrzanu

1 jajko

2 łyżki tłuszczu

sól

pieprz

 

Sos:

 

1  łyżka mąki

1 łyżka tłuszczu

1 kopiasta łyżka chrzanu

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki rosołu (może być z kostki)

sól

 biały pieprz

 

Wykonanie:

 

Mięso podzielić na 4 porcje, rozbić na cienkie płaty. Mortadelę dwukrotnie zemleć w maszynce, dodać chrzan, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Płaty mięsa posmarować masą, zwinąć, spiąć i obsmażyć. Włożyć do rondla, podlać  wodą i dusić. Z mąki i chrzanu zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem i mlekiem, włożyć chrzan i doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem zalać miękkie zrazy.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *