Składniki:
40 dag polędwicy wołowej lub schabu
15dag mortadeli
2 łyżki chrzanu
1 jajko
2 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
Sos:
1 łyżka mąki
1 łyżka tłuszczu
1 kopiasta łyżka chrzanu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki rosołu (może być z kostki)
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Mięso podzielić na 4 porcje, rozbić na cienkie płaty. Mortadelę dwukrotnie zemleć w maszynce, dodać chrzan, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Płaty mięsa posmarować masą, zwinąć, spiąć i obsmażyć. Włożyć do rondla, podlać wodą i dusić. Z mąki i chrzanu zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem i mlekiem, włożyć chrzan i doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem zalać miękkie zrazy.
(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)