Składniki:
1 litr wywaru z włoszczyzny
1 łyżka masła roślinnego
1 pełna łyżka mąki,
niewielka cebula dymka ze szczypiorem
4 jajka
1/2 szklanki śmietany
sok z jednej cytryny albo łyżka octu winnego lub owocowego,
szczypta sproszkowanej papryki,
szczypta cukru
sól
Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mąkę, przyrządzić jasną zasmażkę, dodać paprykę i sól, wymieszać, rozprowadzić chłodnym wywarem z włoszczyzny. Gotować 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec wlać sok z cytryny lub ocet, następnie ostrożnie wbijać po kolei jajka tak, by nie naruszyć żółtek, i gotować jeszcze 3 minuty. Gdy białka się zetną, odstawić zupę z ognia, doprawić śmietaną, wsypać posiekany szczypior. Podawać z ciemnym chlebem.