ZUPA DEBRECZYŃSKA

Składniki:

 

1 litr wywaru z włoszczyzny

1 łyżka masła roślinnego

1 pełna łyżka mąki,

niewielka cebula dymka ze szczypiorem

4 jajka

1/2 szklanki śmietany

sok z jednej cytryny albo łyżka octu winnego lub owocowego,

szczypta sproszkowanej papryki,

szczypta cukru

sól

 

Wykonanie:

 

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mąkę, przyrządzić jasną zasmażkę, dodać paprykę i sól, wymieszać, rozprowadzić chłodnym wywarem z włoszczyzny. Gotować 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec wlać sok z cytryny lub ocet, następnie ostrożnie wbijać po kolei jajka tak, by nie naruszyć żółtek, i gotować jeszcze 3 minuty. Gdy białka się zetną, odstawić zupę z ognia, doprawić śmietaną, wsypać posiekany szczypior. Podawać z ciemnym chlebem.

(Odwiedzone 5 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *