ZUPA DYNIOWA Z KREWETKAMI

Składniki:

 

600 g. dyni

1 cebula

2 łyżki oleju

700 ml. bulionu warzywnego z warzywka

150 g. mrożonych dużych krewetek

1 strąk papryki chili

125 g śmietany

sól

pieprz czarny mielony

cukier

szczypiorek

 

Wykonanie:

 

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodać dynię, poddusić. Wlać bulion przygotowany z warzywka, gotować na małym ogniu około 20 minut. Krewetki rozmrozić, umyć osuszyć. Chili oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Dodać krewetki i smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Dodać chili, chwilę smażyć. Zupę dyniową zmiksować, wlać śmietanę, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wlać na talerze. Krewetki posolić, doprawić pieprzem dodać do zupy. Ozdobić szczypiorkiem, podać z bagietką.

 

PORADA Zupa będzie miała

apetyczny kolor, jeśli przygotuje

się ją z dyni Hokkaido, której

miąższ ma intensywną barwę

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *