ZUPA KAPUŚNIAK

Składniki:


500 g. wędzonki kiełbasa ,żeberka ,boczek

300  g. kapusty kiszonej
200 g. kapusty białej
marchew
pietruszka
5 suszonych prawdziwków
cebula
1łyżka mąki
2 łyżki smalcu
1łyżka przecieru pomidorowego
kilka ziaren czarnego pieprzu
liść laurowy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby namoczyć przez noc. Obrać marchewkę , pietruszkę i seler. Wędzonki zalać 2  litrami zimnej wody , dodać warzywa i grzyby. Wrzucić listek laurowy , pieprz , gotować około 50 minut. Posiekać kapustę kiszoną , poszatkować kapustę białą. Obie kapusty przełożyć do rondla , zalać szklanką wody , dodać łyżkę smalcu. Do miękkiej kapusty dodać posiekaną , przesmażoną na pozostałym smalcu cebulę , którą oprószyć mąką i wymieszać z przecierem pomidorowym. Dusić przez chwilę mieszając . Do kapusty dolać przecedzony wywar z wędzonki. Pokroić grzyby w cienkie paski , dodać wędzonkę , marchewkę . Doprawić solą i pieprzem.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *