ZUPA KREM Z SELERA

Składniki:

 

Seler

1 łyżka masła

sól

szczypta pieprzu

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1szklanka śmietanki

1żółtko

4 szklanki bulionu

1łyżka posiekanych orzechów włoskich

posiekana natka pietruszki

 

Wykonanie:

Obrać seler, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, włożyć do rondelka, dodać masło, lekko skropić bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy będzie miękki, dodać orzechy, zmiksować, przetrzeć przez sitko, połączyć z bulionem, zagotować. Następnie zestawić z ognia i doprawić śmietanką rozkłóconą z żółtkiem. Podawać z natką pietruszki i groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki .

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *