Składniki:
2 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki
1średnia posiekana cebula
1 roztarty ząbek czosnku
3 łyżki masła lub margaryny
4 płaskie łyżki mąki
1łyżeczka rosołu z kury w proszku
3 szklanki wrzącej wody
sól
pieprz
1/4 łyżeczki tymianku lub majeranku
1/2 szklanki śmietany 18%
posiekana natka pietruszki lub koperku
Wykonanie:
Czosnek, cebulę i masło włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (pojemność 2 1itry) i mikrofalować bez przykrycia przy maksymalnej mocy (100%) 3 minuty lub aż staną się miękkie, mieszając raz. Pieczarki wsypać do cebuli, zamieszać i mikrofalować bez przykrycia 4 minuty przy maksymalnej mocy (100%), mieszając raz po 2 minuty mikrofalowania. Posypać pieczarki mąką, starannie wymieszać, mieszając dodać rosół w proszku, stopniowo wlewać wrzącą wodę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, przykryć pokrywą lub folią, zostawiając szparę, mikrofalować 15 minut przy maksymalnej mocy (100%), mieszając 3 razy. Zupę połączyć ze śmietaną, w razie potrzeby mikrofalować 1-2 minuty przy maksymalnej mocy (100%) lub do mocnego podgrzania. Zupę posypać zieleniną i podawać.