ZUPA PIECZARKOWA ZABIELANA

Składniki:

 

2 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki

1średnia posiekana cebula

1 roztarty ząbek czosnku

3 łyżki masła lub margaryny

4 płaskie łyżki mąki

1łyżeczka rosołu z kury w proszku

3 szklanki wrzącej wody

 sól

pieprz

1/4 łyżeczki tymianku lub majeranku

1/2 szklanki  śmietany 18%

posiekana natka pietruszki lub koperku

 

Wykonanie:

 

Czosnek, cebulę i masło włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (pojemność 2 1itry) i mikrofalować bez przykrycia przy maksymalnej mocy (100%) 3 minuty lub aż staną się miękkie, mieszając raz. Pieczarki wsypać do cebuli, zamieszać i mikrofalować bez przykrycia 4 minuty przy maksymalnej mocy (100%), mieszając raz po 2 minuty mikrofalowania. Posypać pieczarki mąką, starannie wymieszać, mieszając dodać rosół w proszku, stopniowo wlewać wrzącą wodę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, przykryć pokrywą lub folią, zostawiając szparę, mikrofalować 15 minut przy maksymalnej mocy (100%), mieszając 3 razy. Zupę połączyć ze śmietaną, w razie potrzeby mikrofalować 1-2 minuty przy maksymalnej mocy (100%) lub do mocnego podgrzania. Zupę posypać zieleniną i podawać.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *