Składniki:
300 g. pieczarek
1 pęczek cebulki ze szczypiorem
3 łyżki oleju
500 g. mięsa mielonego
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
50 ml. bulionu warzywnego
200 g. topionego serka
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką. Większe grzyby pokroić w ćwiartki, mniejsze przekroić na pół. Cebulkę ze szczypiorem oczyścić, opłukać i pokroić w krążki. W dużym garnku rozgrzać olej. Włożyć mięso i podsmażać, stale mieszając, aż straci różową barwę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać pieczarki i cebulkę, chwilę podgrzewać, stale mieszając. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojony ser i roztopić, stale mieszając (nie gotować) Zupę ponownie doprawić solą i pieprzem, gorącą podawać w podgrzanych talerzach.