ZUPA SZCZAWIOWA

Składniki:

1 pęczek świeżego szczawiu

2 łyżki masła

1  litr bulionu warzywnego

250 ml. śmietany

1 łyżka mąki

4 jajka

sól

pieprz

Wykonanie:

Szczaw dokładnie umyć przebrać ,poodcinać łykowate końce. Osuszony, podsmażyć na maśle. Gdy zmięknie, przetrzeć przez sito do garnka. Zalać bulionem warzywnym i

zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę  rozmieszać z łyżką mąki .Zabielić zupę.

Jajka ugotować na twardo. Ostudzone obrać i przekroić na połówki. Zupę rozlać do talerzy. Do każdej porcji wrzucić połówki jajek. Można podawać z pieczywem lub ziemniakami.

 

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *