ZUPA Z MAŚLANKI

Składniki:

1 szklanka wody
2 szklanki maślanki
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, kminek do smaku
ziemniaki
5 dag boczku pokrojonego w kostkę
1 cebula
2 łyżki usiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. W tym czasie zagotować z masłem 1 szklankę wody. Mąkę rozrobić z maślanką tak by nie było grudek i wlać na gotującą się wodę . Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając bo ma tendencję do przypalania się. Na patelni podsmażyć boczek i pokrojoną w piórka cebulę. Boczek ma być chrupki i rumiany, a cebula złota. Do boczku z cebulą wsypać kminek i chwilę prażyć. Odcedzić ziemniaki. Włożyć kilka na środek talerza. Na ziemniaki wyłożyć skwarki z cebulą

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *