ZUPA Z POKRZYWY

Składniki:

 

 

50 dag .świeżo uciętych wierzchołków młodej pokrzywy zwyczajnej lub pokrzywy-żegawki

2-3 ząbki czosnku

2 szklanki wywaru z włoszczyzny

2 szklanki mleka

1/2 szklanki śmietany

1 łyżka masła roślinnego,

1 łyżka mąki

2 jajka

1 kostka rosołowa

imbir

starta gałka muszkatołowa,

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Bardzo dokładnie opłukaną pokrzywę sparzyć wrzątkiem na sicie, udusić w maśle wraz z posiekanym czosnkiem, zmiksować, zalać wywarem z włoszczyzny i kostki rosołowej oraz mlekiem, zagotować, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i przyprawić. Do każdej porcji włożyć połówkę jajka ugotowanego na twardo.

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *