Składniki:
50 dag .świeżo uciętych wierzchołków młodej pokrzywy zwyczajnej lub pokrzywy-żegawki
2-3 ząbki czosnku
2 szklanki wywaru z włoszczyzny
2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka masła roślinnego,
1 łyżka mąki
2 jajka
1 kostka rosołowa
imbir
starta gałka muszkatołowa,
sól
pieprz
Wykonanie:
Bardzo dokładnie opłukaną pokrzywę sparzyć wrzątkiem na sicie, udusić w maśle wraz z posiekanym czosnkiem, zmiksować, zalać wywarem z włoszczyzny i kostki rosołowej oraz mlekiem, zagotować, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i przyprawić. Do każdej porcji włożyć połówkę jajka ugotowanego na twardo.
(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)