ZUPA ZE ŚWIEZYCH OGÓRKÓW

Składniki:

Ćwiartka kurczaka

włoszczyzna,

50 dag. świeżych ogórków

niewielka główka sałaty

5 dag. liści szczawiu,

1 łyżka mąki

1 łyżka masła roślinnego,

1 żółtko

4 łyżki śmietany,

szczypta cukru

sól

pieprz

Wykonanie :

Ugotować wywar z kurczaka i włoszczyzny. Ogórki wydrążyć (jeśli  mają grube pestki), przepołowić, pokroić na cieniutkie plasterki i udusić w maśle. Kiedy zmiękną, dodać opłukany i posiekany szczaw, liście sałaty oraz szczyptę cukru i dusić w odkrytym naczyniu jeszcze kilka minut.  Wymieszać z mąką, odparować i zasmażyć, rozprowadzić chłodnym wywarem, kilka minut gotować, wrzucić drobno pokrojone mięso kurczaka, wymieszać ze śmietaną, zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkiem, doprawić solą i pieprzem.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *