Składniki:
Ćwiartka kurczaka
włoszczyzna,
50 dag. świeżych ogórków
niewielka główka sałaty
5 dag. liści szczawiu,
1 łyżka mąki
1 łyżka masła roślinnego,
1 żółtko
4 łyżki śmietany,
szczypta cukru
sól
pieprz
Wykonanie :
Ugotować wywar z kurczaka i włoszczyzny. Ogórki wydrążyć (jeśli mają grube pestki), przepołowić, pokroić na cieniutkie plasterki i udusić w maśle. Kiedy zmiękną, dodać opłukany i posiekany szczaw, liście sałaty oraz szczyptę cukru i dusić w odkrytym naczyniu jeszcze kilka minut. Wymieszać z mąką, odparować i zasmażyć, rozprowadzić chłodnym wywarem, kilka minut gotować, wrzucić drobno pokrojone mięso kurczaka, wymieszać ze śmietaną, zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkiem, doprawić solą i pieprzem.