ŻUR NA KWAŚNICY

Składniki:

1 szklanka soku z kiszonej kapusty,
2 łyżki kapusty kiszonej,
15 dkg boczku wędzonego,
1 kg ziemniaków,
2 płaskie łyżki mąki pszennej,
woda,
sól

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Odcedzić i podzielić na ćwiartki. Boczek wędzony pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm i usmażyć. 1.5 l wody zagotować z kiszoną kapustą rozdrobnioną w małe kawałki, po czym gotować do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodać pokrojone ziemniaki, sok z kapusty i zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku solą i okrasić umażonym boczkiem wraz z wytopionym tłuszczem.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *