ŻUREK NA ZAKWASIE Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Składniki:

4 białe kiełbasy

20 dag. boczku

liść laurowy

ziele angielskie

1 łyżka majeranku

2 ząbki czosnku

3 suszone prawdziwki

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

2 szklanki zakwasu

6 szklanek wody

1 łyżka oliwy

sól pieprz

ZAKWAS

Składniki:

40 dag. płatków owsianych

4 ząbki czosnku

1 łyżka mąki

3 i1/2 litra ciepłej wody

Wykonanie:

Paczkę płatków owsianych wsyp do kamionkowego naczynia, dodaj kopiatą łyżkę mąki i czosnek, zalej ciepłą wodą przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelej do słoików i wstaw do lodówki może tam stać nawet 3 tygodnie. Drobno pokrojony boczek usmaż na patelni na oliwie na złoto. Do garnka włóż kiełbasę  ,liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziarenek),posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę zezłoconego boczku. Zalej wodą ,dodaj  w dłoniach roztarty majeranek i trzymaj na ogniu około30 minut(biała kiełbasa musi się dobrze ugotować). zakwas  przecedź przez sito. Łyżką odciśnij płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodaj do garnka ,dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu gotowy żurek zapraw śmietaną. Podawaj z jajkami na twardo i ziemniakami.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *