Składniki:
4 białe kiełbasy
20 dag. boczku
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
3 suszone prawdziwki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 szklanki zakwasu
6 szklanek wody
1 łyżka oliwy
sól pieprz
ZAKWAS
Składniki:
40 dag. płatków owsianych
4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
3 i1/2 litra ciepłej wody
Wykonanie:
Paczkę płatków owsianych wsyp do kamionkowego naczynia, dodaj kopiatą łyżkę mąki i czosnek, zalej ciepłą wodą przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelej do słoików i wstaw do lodówki może tam stać nawet 3 tygodnie. Drobno pokrojony boczek usmaż na patelni na oliwie na złoto. Do garnka włóż kiełbasę ,liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziarenek),posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę zezłoconego boczku. Zalej wodą ,dodaj w dłoniach roztarty majeranek i trzymaj na ogniu około30 minut(biała kiełbasa musi się dobrze ugotować). zakwas przecedź przez sito. Łyżką odciśnij płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodaj do garnka ,dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu gotowy żurek zapraw śmietaną. Podawaj z jajkami na twardo i ziemniakami.