MUFFINKI KOKOSOWE

Składniki;

na 20 sztuk

 

4 jajka

15 dag. cukru

1 cukier waniliowy

15 dag. mąki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

10 dag. wiórków kokosowych

20 dag. masła lub margaryny

1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40-60papierowych foremek do muffinek

tłuszcz do foremek

Do dekoracji;

3 łyżki cukru pudru

1 cytryna

3 łyżki wiórków kokosowych

na sos truskawkowy;

25 dag. truskawek

3 łyżki cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie;

Masło utrzyj na puszysta masę z cukrem i cukrem waniliowym i skórką cytrynową .Nie przerywając ucierania wbijaj kolejno jajka. Bezposrednio do  masy maślano -jajecznej, przesiej oba rodzaje  mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.dodaj wiórki kokosowe. Złóż po 2 foremki do muffinek.Środki posmaruj tłuszczem, napełnij do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Ustaw na blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180C. piecz 35-40 minut. Cytrynę sparz  wyciśnij sok .wymieszaj go z cukrem pudrem , utrzyj na gładki lukier.Posmaruj nim muffinki. Posyp wiórkami kokosowymi.

Przygotuj sos truskawkowy;

Truskawki opłucz oczyść pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z cukrem, podlej niewielką ilością wody, zagotuj,zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.Sos podawaj jako mały dodatek do muffinek.

.

 

 

 

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.